Sări la conţinut

Familia Tekelija – din nou în faţa arădenilor

23/09/2013
Afisul expozitiei ,,Portretele familiei Tekelija"

Afisul expozitiei ,,Portretele familiei Tekelija”

Deşi numărul sârbilor din Arad a scăzut (din păcate) foarte mult, contribuţia lor la edificarea oraşului aşa cum îl cunoaştem noi astăzi şi, mai mult, aşa cum a fost în epoca sa de glorie, a fost una vitală.

Şi poate că nici o familie sârbă din Arad nu a fost mai importantă, atât în comunitatea arădeană, cât şi prin influenţa avută asupra devenirii naţiunii sârbe, precum familia nobilă Tekelija, din care au făcut parte soldaţi ai mai multor imperii, administratori şi mecenaţi. Pentru a-l menționa doar pe cel mai cunoscut membru al familiei, amintim că Sava Tekelija[1] este considerat cel mai mare mecena al sârbilor[2].

Scopul nostru nu este prezentarea realizărilor membrilor familiei Tekelija sau a impactului acestora, în Arad și în întreaga regiune. Dorim doar să atragem atenția asupra unui eveniment cultural care nu a beneficiat, nici pe departe, de mediatizarea nu doar cuvenită, ci necesară!

Deși organizată în cadrul Zilelor Culturii Sârbe, expoziția „Portretele familiei Tekelija din Arad” (Muzeul de artă, str. Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2-4, 13-30.09.2013) nu doar merită, ci ar trebui să fie vizionată de toți arădenii. Și nu doar de către tinerii în rândul cărora istoria locală a devenit în ultima perioadă o procupare culturală relevantă, ci de către toți arădenii care aud, o dată la câteva zile, despre importanța uneia sau alteia dintre marile personalități care au marcat istoria orașului.

Aceasta pentru că oamenii nu pot și nu vor să urmeze / emuleze un model abstract, un nume căruia îi sunt asociate o înșiruire de fapte, realizări și / sau scandaluri. Ei au nevoie de persoane reale, tangibile, la care să se raporteze. Și nimic nu susține mai mult umanitatea unui model decât un portret al acestuia.

Din acest punct de vedere, expoziția, compusă din reproduceri după tablourile deținute de Matica Srpska din Novi Sad care înfăţişează mai multe generaţii şi ramuri ale familiei Tekelija, lasă de dorit la nivelul explicațiilor și legendei care însoțesc imaginile. În timp ce inscripțiile din dreptul tablourilor, care indică protagonistul operei, sunt afișate, alături de limba sârbă, și în engleză, panourile informative (de altfel, relativ puține) sunt doar în limba sârbă.

Considerăm că ar fi fost mult mai util, atât pentru o mai bună cunoaștere interculturală, ci și pentru o creștere a nivelului de cultură generală al arădenilor, ca toate inscripțiile să fi fost afișate în mai multe limbi (de circulaţie regională şi internaţională), iar expoziția să fi fost mediatizată ca un adevărat eveniment intercultural de talie regională, demn de o familie ai cărei membri au făcut istorie în această zonă – și nu numai.


[1] Sava Tekelija (1761-1842), a fost primul doctor în drept dintre sârbi, fondatorul fundației Matica Srpska și al bibliotecii acesteia, respectiv al  Tekelijanum-ului – un internat din budapesta pentru tinerii sârbi studioși, care au avut un rol vital în întărirea conștiinței naționale sârbe (Aleksandar Radović – Sava Tekelia: Life, Library, disponibil online la adresa http://citaliste.com/casopis/br16e/cip_aleksandar_r_tekelija.pdf )

[2] Gheorghe Lanevschi – Un arhitect intrat în uitare: arădeanul Tabakovics Emil, disponibil online la adresa http://www.monumentul.ro/pdfs/Gheorghe%20Lanevschi%2007.pdf

Publicitate
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: