Sări la conţinut

Restaurarea porţilor – un prim pas

02/07/2014

În ultima perioadă, tot mai multe porţi din lemn, vechi, contemporane cu clădirile impunătoare / monumentale cărora le aparţin, încep să fie restaurate.

Salutăm această schimbare de atitudine, binevenită după intervalul de tristă amintire în care aceste porţi mari, realizate pentru clădiri mari, eventual locuite de către oameni „mari”, au fost mutilate pentru a decupa în ele „uşiţe” de talia unei persoane mărunte, în primul rând „spiritual”, dar şi ca aspiraţii, cultură şi viziune.

Prea leneşi pentru a depune efortul necesar acţionării unei clanţe mari, clasice, respectiv a depune efortul necesar deschiderii unei porţi înalte, majestuoase, aceşti „homunculi” au preferat să taie în canatul mare unul mai mic, mai potrivit sufletului şi minţii lor de slugă.

Cu atât mai mult trebuie să ne bucure momentele în care acelea dintre porţile mari care au scăpat de distrugerile cauzate de membrii acestei populaţii inculte, transplantate prin forţa împrejurărilor (politice, sociale, economice etc) într-un mediu urban care nu i se potrivea, fără o perioadă de tranziţie, de decantare, care să îi permită să se adapteze, trec printr-o fază de restaurare, care să le redea vechea splendoare. Ulterior, poate că întreaga clădire se va bucura de aceeaşi atenţie, redevenind o parte a unui oraş frumos, amintind de vremuri mai bune.

Ca exemplu vom prezenta poarta clădirii cu alură neogotică de pe strada Episcopiei nr. 4. Aradul nu are multe clădiri cu asemenea elemente – pe lista monumentelor istorice se mai regăseşte şi casa neogotică de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 6[1] – astfel încât evenimentul este unul chiar mai fericit. La momentul actual aceasta se află în lucru – vopseaua a fost îndepărtată, iar unele elemente, prea deteriorate pentru a putea fi păstrate, sunt înlocuite cu altele identice, din acelaşi material.

Poarta in 19.06.2014

Poarta in 19.06.2014

Poarta in 19.06.2014

Poarta in 19.06.2014

 

Poarta in 19.06.2014

Poarta in 19.06.2014

 

Poarta in 30.06.2014

Poarta in 30.06.2014

 

 

[1] Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Ar-II-m-B-00484 – vezi pagina Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Arad: http://www.arad.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=525

Publicitate
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: