Sări la conţinut

„Titanic” ca nume de copil – sau cum poate deveni cunoscut un oraş…

11/06/2013

Ni se spune de multe ori că Aradul este un oraş de provincie despre care nu a auzit prea multă lume. Nu este adevărat, de Arad a auzit mai multă lume decât ne închipuim, chiar dacă nu întotdeauna pe teme care să ne facă mândri…

Ilustrativ în acest sens este un articol din „The Naples News” (volumul XIV, numărul 50, 20.11.1912, după-amiază, p. 2) – publicaţie din oraşul Naples, statul New-York, SUA, care ne informează, sub titlul „Titanic ca nume de copil”:

„The Naples News” (volumul XIV, numărul 50, 20.11.1912, după-amiază)

„The Naples News” (volumul XIV, numărul 50, 20.11.1912, după-amiază)

„Un brutar, la momentul declarării naşterii fiicei sale la Arad, Ungaria, l-a informat pe registrator că intenţionează să o boteze „Titanic”, ea fiind născută în ziua în care vasul companiei White Star s-a scufundat. Funcţionarul a refuzat să accepte numele, deoarece nu se regăseşte printre numele de sfinţi ai Bisericii Romano-Catolice, iar brutarul a trebuit să se mulţumească cu numele mai puţin răsunător de Rosalia. În acest caz regula Bisericii, care este susţinută de către stat, a salvat copilul de la purtarea pentru toată viaţa a unui apelativ care este nu doar nepotrivit, pentru a spune doar atât, pentru o fetiţă, dar ar aminti pentru mulţi ani de unul dintre cele mai tragice dezastre din timpurile moderne. Câteodată, totuşi, regula se aplică poate prea de strict, ca în cazul recent al unul vienez căruia nu i s-a permis să îşi boteze copilul Daisy, după mama sa, care este englezoaică”.

„The Naples News” (volumul XIV, numărul 50, 20.11.1912, după-amiază, p. 2)

„The Naples News” (volumul XIV, numărul 50, 20.11.1912, după-amiază, p. 2)

După cum putem vedea, despre Arad se vorbea, la momentul respectiv (1912), chiar şi peste ocean. Subiectul nu este unul pe care l-am dori vehiculat în exces, dar, după cum spunea Oscar Wilde în romanul său „Portretul lui Dorian Grey” – „există un singur lucru mai rău pe lume decât să se vorbească despre tine, iar acesta este să nu se vorbească despre tine”[1]


[1] “there is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about” – Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray, 1890, disponibilă gratuity online, în format .pdf, la adresa http://www.planetebook.com/The-Picture-of-Dorian-Gray.asp [11.06.2013]

Publicitate
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: