Sări la conţinut

Arad – centru esperanto

06/06/2013

„Limba internaţională”, creată de către medicul oftalmolog Lazarus Ludwig Zamenhof (evreu, născut în 1859 la Byelostok, a practicat Varşovia) în 1887[1], a pătruns relativ rapid în Regatul Ungariei, din care Aradul făcea parte la acel moment.

Astfel, la doar 10 ani de la apariţia „Doktoro Esperanto: Lingvo Internacia” – primul manual de esperanto la Varşovia (1887), în 1897 porneşte primul curs de esperanto din Ungaria, sub conducerea profesorului Bálint Gábor de la Universitatea din Cluj. Tot aici apare, în 1898, primul manual de esperanto în limba maghiară,întocmit de către Barabás Ábel. În 1911, doar 3 ani de la formarea, în 1908, a Uniunii Mondiale Esperanto (Universala Esperanto-Asocio), se formează „Magyar Országos Eszperantó Egyesület” (Asociaţia Naţională Maghiară de Esperanto) [2].

Aradul a reprezentat, probabil, un centru relevant pe plan naţional pentru această mişcare, în condiţiile în care, în intervalul 19-20.08.1913, a avut loc aici Congresul Naţional Esperanto din Ungaria (ziua de 20 August a fost aleasă ţinând cont că este ziua regelui Ştefan cel Sfânt, sfânt protector Ungariei). Pentru a marca acest eveniment, a fost emis şi un timbru poştal.

Landa Esperantista Kongreso /Orszagos Esperanto Kongresszus, Arad, 19.08.1913 (Congresul Naţional de Esperanto)

Landa Esperantista Kongreso /Orszagos Esperanto Kongresszus, Arad, 19.08.1913 (Congresul Naţional de Esperanto)

Forţa mişcării esperanto în Arad este relevată şi de existenţa mai multor cărţi poştale cu inscripţii în această limbă.

Magistrata Domo / Városháza / Primăria
Nova stacidomo / Új indóház / Gara nouă


[1] Zamenhof, Lazarusludwig, în Jewish Enciclopedia, 1906, disponibil online la adresa http://www.jewishencyclopedia.com/articles/15156-zamenhof-lazarusludwig [06.06.2013]

[2] Az eszperantó magyarországi története évszámokban, disponibil online la adresa http://www.eszperanto.hu/egyeb/histori.htm [06.06.2013]

Publicitate
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: