Sări la conţinut

Dan Roman – Personalităţi de seamă ale Aradului

17/12/2011

În contextul binevenitei şi lăudabilei accentuări a poreocupării oamenilor de ştiinţă şi cultură din Arad vis-a-vis de istoria locală şi valorile culturale proprii Aradului şi zonei înconjurătoare, împreună cu care formează un tot unitar, semnalăm cu multă plăcere apariţia, la Editura „Vasile Goldiş University Press”, a cărţii „Oameni de seamă ai Aradului”, semnată de către Dan Roman.

Dan Roman - Oameni de seama ai Aradului

Dan Roman - Oameni de seama ai Aradului

Conform datelor disponibile pe site-urile de ştiri locale[1], acesta este cercetător la Centrul de Studii de Istorie şi Teorie Literară „Ioan Slavici” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Anterior, Dan Roman a mai activat în plan publicistic ca redactor la cotidianul local „Adevărul” (actualul „Jurnal arădean”), debutând editorial în anul 2003 cu lucrarea „Euro-Dorado. Povestea unui pierde-ţară” – inedit jurnal de călătorie prin mai multe ţări europene. Aplecarea pentru studiul istoriei locale s-a manifestat din anul 2008, când a publicat o monografie ilustrată a localităţii natale – „Sântana cu î din I, cu î din a. Povestea unei localităţi şi a mai  multor neamuri”[2].

Conform afirmaţiilor autorului, „Lucrarea îşi propune să evidenţieze o categorie cât mai largă a personalităţilor arădene, care s-au afirmat în diferite domenii de activitate, începând de la literatură, politică, muzică, acţiuni caritabile. Prin aceasta se constituie într-un compendiu util tuturor celor care doresc să cunoască viaţa marilor personalităţi ale Aradului”[3].

Volumul este împărţit în mai multe secţiuni, cititorul având prilejul să se documenteze cu privire la mari scriitori ai judeţului (Ioan Slavici, Mihai Beniuc etc), dascăli de marcă (Dimitrie Ţichindeal, Iosif Moldo­van etc), oameni politici de calibru (Moise Nicoară, Iustin Marşieu etc), înalte feţe bisericeşti (Ioan Meţianu, Andrei Magieru etc), mari muzicieni (Lambert Steiner, Emil Monţia etc), sau mari mecena (Elena Ghiba Birta, Alexandru Mocioni etc)[4].

Deşi autorul articolului de mai sus a menţionat doar aceste exemple, o parcurgere rapidă a cuprinsului cărţii ilustrează distanţarea binevenită a omului de ştiinţă faţă de practicile naţional-comuniste vetuste, care prescriau trunchierea realităţilor istorice prin tratarea strict a personalităţilor de etnie română. Dan Roman, demonstrând reala înţelegere a valorilor şi spiritului european caracteristică pentru cei născuţi şi crescuţi în zonele multiculturale şi multietnice din zona de Vest, a inclus în lucrarea sa personalităţi marcante din toate grupurile etnice, dintre care exemplificăm prin baronesa Antónia Szögyény Bohus (maghiară), Lambert Steiner (german), nobilul Sava Tekelija (sârb) sau Margareta Bibich (bulgară).

Volumul (mai) poate fi găsit la librăria „Ioan Slavici” (Arad, Bulevardul Revoluţiei), la rezonabilul preţ de 30 de lei.


[1] Claudia Untaru Creţu – O carte eveniment: „Oameni de seamă ai Aradului”, 05.12.2011, http://arq.ro/o-carte-eveniment-%E2%80%9Eoameni-de-seama-ai-aradului%E2%80%9D/ [17.12.2011]

[2] Ibidem

[3] Ibidem

[4] Lucian Şerban – O premieră în istoriografia locală: „Oameni de seamă ai Aradului”, 09.12.2011, http://glsa.ro/arad/stiri-din-arad/19261-o-premiera-in-istoriografia-locala-%E2%80%9Eoameni-de-seama-ai-aradului%E2%80%9D.html [17.12.2011]

Publicitate
One Comment leave one →
  1. george permalink
    17/12/2011 21:35

    Intr-adevar o carte f. b. documentata, un stil original, captivant. Toate felicitarile autorului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: