Sări la conţinut

Istorie locală

30/07/2011
Diploma prin care împăratul Francisc I a acordat, în 1834, Aradului titlul de ,,Oraş liber regesc"

Diploma prin care împăratul Francisc I a acordat, în 1834, Aradului titlul de ,,Oraş liber regesc"

Un oraş nu poate fi cunoscut şi înţeles dacă este rupt de contextul istoriei sale. În aceste condiţii, istoria locală se prezintă ca o puternică legătură între comunitatea urbană şi spaţiul pe care îl locuieşte, de natură a conştientiza componenţii acesteia asupra importanţei unei raportări personale la oraş.

Pentru o persoană care nu se dedică exclusiv studiilor ubane / studiilor de factură istorică, ci îşi doreşte o mai bună cunoaştere şi înţelegere a evoluţiei oraşului în care trăieşte, există pentru fiecare localitate o serie de monografii şi alte lucrări ştiinţifice la îndemână.

În ceea ce priveşte istoria, acestea au avut la bază de foarte multe ori, mai ales pentru etapele istoriei moderne şi contemporane – în care a avut loc exploziva dezvoltare urbană, mărturiile scrise ale perioadei respective. Cu atât mai interesantă devine pentru un pasionat consultarea directă a unora dintre aceste surse, fără ca ele să treacă în prealabil prin filtrul altcuiva.

Integrarea tehnologiei moderne în demersul de cunoaştere a istoriei locale a permis o abordare „de masă” a acesteia, prin ridicarea unor piedici legate de accesul fizic la materiale, depozitate în arhive, muzee, biblioteci etc. Deşi timid, a început şi la noi un proces de digitalizare şi oferire spre consultare online a unor vaste colecţii de documente – inclusiv publicaţii cotidiene, a căror lectură oferă o imagine detaliată a vieţii cotidiene şi a preocupărilor sociale, politice şi economice ale societăţii timpului.

Un foarte bun exemplu în acest sens este reprezentat de vasta colecţie de documente digitalizate accesibile pe site-ul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj. Biblioteca digitală Transsylvanica creată aici pune la dispoziţie atât documente de patrimoniu, cât şi numere dintr-o serie întreagă de periodice apărute în secolele XVIII-XX – în pincipal în limbile maghiară şi română.

În ceea ce priveşte Aradul, foarte utilă se pot dovedi numerele digitalizate (format .pdf) ale cotidianului „Românul”, din anii 1911-1938. Deşi sunt foarte multe numere lipsă, consultarea online a celor existente aici (1317 numere) ne poate scuti de multe ore petrecute în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene ,,A. D. Xenopol” Arad, inclusiv de timpii morţi pierduţi cu deplasarea. Deasemenea, în acest fel nu mai depindem de programul orar al instituţiei (10:00-18:00).

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: